Burgerinitiatief 1Overheid bindt strijd aan met fraude met data-analyse

Fraude kost de samenleving jaarlijks minstens 11 miljard euro (ofwel 600 euro per inwoner). Vanuit de gedachte ‘georganiseerde fraude kun je niet bestrijden met een ongeorganiseerde overheid’, zoekt het initiatief 1Overheid naar manieren om dit tegen te gaan. Op SAS Forum op 4 oktober bespreekt Christien Bronda, actief lid van het initiatief 1Overheid en Directeur Participatie en Decentralisatie Voorzieningen van het Ministerie van SZW, de ontwikkelingen in fraudebestrijding binnen de sociale zekerheid door de jaren heen. Daarnaast laat zij aan de hand van een praktijkcase zien wat de gevolgen zijn als overheidsinstanties niet voldoende samenwerken bij de aanpak van criminaliteitsbestrijding.

Het burgerinitiatief 1Overheid is opgericht toen de zogenaamde ‘Bulgarenfraude’ in het nieuws kwam, er tegelijkertijd 6 miljard euro extra naar Europa moest én Nederland moest bezuinigen op het sociale stelsel. Een groep burgers waaronder, Bronda en Bernard Welten, oud korpschef van Amsterdam, besloot dat dit niet langer zo kon en richtte het platform 1Overheid op.

“De cijfers zijn ronduit schokkend”, zegt Bronda. “De overheid is de grootste benadeelde met een fraudeomvang van minstens € 7,3 miljard. De fraude tussen burgers en bedrijven onderling bedraagt € 3,7 miljard euro. Maar eigenlijk is de schade niet alleen uit te drukken in euro’s. Ook zorgt fraude voor minder onderlinge solidariteit en andere problemen in de samenleving.”

Sociaal rechercheurs
Maar wat is dan de oplossing? “Het is belangrijk een balans te vinden in burgers op een rechtmatige manier te helpen en tegelijkertijd fraude te bestrijden”, vindt Bronda. Een betere samenwerking tussen overheidsinstanties en systematischer vergelijking van bestanden moet hier dan ook bij helpen. “Vroeger had je sociaal rechercheurs die op zoek gingen naar fraudeurs. Maar met de schaal en professionaliteit waarop fraude tegenwoordig plaatsvindt, is dit alleen geen optie meer. Data en vooral de analyse daarvan spelen daarbij een hele belangrijkere rol. Niet alleen om fraude te bestrijden, maar ook om het te voorspellen en daarmee te voorkomen.”

Analytics Everywhere is noodzaak
Voor Christien Bronda is het evident dat het thema van SAS Forum ‘Analytics Everywhere’ geen luxe maar noodzaak is: “Er wordt nog te weinig samengewerkt, data wordt onvoldoende gedeeld en geanalyseerd en organisaties opereren binnen eigen silo’s waardoor ze slechts een heel beperkt beeld van de werkelijkheid hebben. Een gemiste kans. Door te starten met kleine experimenten die al hele interessante resultaten laten zien, kunnen we stappen maken en uiteindelijk op grote schaal succes boeken.”

Inschrijven
Bekijk hier het programma van SAS Forum Nederland en schrijf je in voor de ontbijtsessie ‘Optimize Fraud Detection, Security & Risk’ met Christien Bronda. Voor inschrijven klik hier.