Bernard Welten, buitengewoon raadslid Onderzoeksraad voor Veiligheid

Bernhard Welten_2018

In 1992 werd tijdens het onderzoek naar de vermisten tijdens de Bijlmerramp duidelijk dat de overheidsbestanden volstrekt ontoereikend waren. 34 andere bestanden, waaronder de Wehkamp, de Otto en het bestand van de dierenarts, moesten duidelijkheid brengen wie waar gewoond zou kunnen hebben. De overheid bleek geen enkel beeld van de werkelijkheid te hebben.

Als korpschef van Amsterdam ontdekte ik dat het makkelijk was om een paspoort te krijgen terwijl men nog een straf moet uitzitten van 4 jaar. De ene overheids-hand heeft dikwijls geen idee wat de andere hand doet. Doordat burgers en bedrijven dat weten, maken ze gebruik van dit deficit. Er lijkt bovendien een collectief verzet bij overheidsinstanties om het silo-denken te doorbreken en er is nauwelijks bereidheid ECHT samen te werken om de kans op fraude te verminderen. De institutionele weerstand is een gegeven.

Ik voel mij mede verantwoordelijk voor de ‘publieke zaak’. Daarom ben ik met anderen dit Initiatief1overheid begonnen. Het moet een keer lukken dat instanties niet bezig zijn met zichzelf maar met het resultaat wat je gezamenlijk wilt bereiken. Het aantal slachtoffers van fraude in Nederland (niet alleen de overheid zelf, maar ook burgers) hebben daar recht op.

Download hier de PDF : Wie zijn wij?
Download hier de PDF: Wat doen wij?
Download hier de PDF: Wat is ons doel?

Contact: info@initiatief1overheid.nl
Twitter:@burger1overheid
LinkedIn