Waakhond notariaat in diskrediet : faillissementsverslag van curator Frits Kemp

FD_Waakhond notarissen in diskrediet_620x356

Financieel Dagblad, 19 november 2014.
Journalist Vasco van der Boon over het faillissementsverslag van curator en advocaat Frits Kemp.

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) schiet tekort. De integriteit van deze semi-publieke toezichthouder is kwestieus. Dit schrijft de curator van de failliete Amsterdamse notaris Bernard Blijleven. Dat bankroet is de grootste zwendel in het notariaat sinds de fraude rond notaris Slis-Stroom in de jaren zeventig.

‘Het Bureau Financieel Toezicht is op ernstige wijze tekortgeschoten in zijn toezichthoudende taak’, concludeert curator Frits Kemp in zijn laatste verslag  over het faillissement van Blijleven. Curatorenverslagen over faillissementen van natuurlijke personen, zoals van Blijleven, worden niet verspreid en zijn vrijwel onvindbaar. Het Financieele Dagblad bezit wel een exemplaar.

Vervalse boekhouding

Het verslag van de gerespecteerde faillissementsjurist Kemp is snoeihard. Hij noemt het BFT ‘in onvoldoende mate onafhankelijk, transparant, selectief en slagvaardig’. Dat is pijnlijk, omdat het BFT de integriteit moet bewaken van notarissen, advocaten, accountants en gerechtsdeurwaarders.

Medewerkers van BFT hebben volgens de curator herhaaldelijk gelogen tijdens zijn onderzoek naar het faillissement. De boekhouding van Blijleven en de informatie daarover bij het BFT zou vervalst zijn. De curator benadrukt dat de administratie en de accountant van Blijleven onder leiding van een ex-medewerker van BFT stond.

>>>Lees hier het artikel